Uzdasi u poodmakloj dobi - Bujić, Bojan (Muzikološki zbornik, 2007)
Petrarcov sonet "Se la mia vita da l'aspro tormento", v katerem pesnik izpoveduje upanje, da mu bodo pozna leta prinesla pogum za priznanje dolgo potlačenih čustev do svoje ljubljene, je podan v enem stavku. Predstavljene uglasbitve treh skladateljev 16. stoletja - Pietra Vincija, Giaches de Werta in Luce Marenzia, ga uresničujejo na različne načine. Vinci pod vplivom moteta uporablja zadržan stil, Wert se nad Petrarcovimi namigi blede lepote in poznimi leti navdušeno odziva z domiselno simbolično shemo kadenc, medtem kot Marenzio, reagirajoč na takratno modo, izbira teksturo, v kateri si vsi štirje glasovi delijo spevne fraze. S takšnim načinom je Marenzio upočasnil tempo govora in ni dosegel intenzitete s katero se je Wertu uspelo povzdigniti k izzivom Petrarcove poezije.
Keywords: glasba; kadenčne sheme; madrigal; music; Petrarca, Francesco, 1304-1374; retorika; rhetoric; vodenje glasov