Defecography - Jamar, Breda (Radiology and oncology (Ljubljana), 2000)
Namen raziskave je bil oceniti indikacije pri bolnikih, poslanih na preiskavo na Institut za radiologijo Kliničnega centra v Ljubljani od oktobra 1996 do decembra 1999. Bolniki in metode. Na Inštitut je bilo v navedenem času napotenih na defetologijo 35 bolnikov (31 žensk in 4 moški, s povprečno starostjo 56,5 oz. 34,5 let) s težavami pri defekaciji, ki so trajale od 1 meseca do 17 let. Z raznimi napotnimi diagnozami je iz proktoloških ambulant prišlo 26 bolnikov, 9 pa iz gastroenteroloških ambulant. Defekografija je funkcijska rentgenska preiskava: bolniku napolnimo rektum z gosto barijevo pasto, ga posedemo na posebno oblikovano komodo in v stranski projekciji delamo ciljane posnetke rektoanalnega predela v raznih fazah defekacije. Rezultati. Rektokelo smo našli v 21 primerih, 9 v povezavi z rektorektalno intususcepscijo, 3 z rekroanalno intususcepcijo in 2 s herniacijo v ishiorektalno foso. Našli smo še prolaps (2 primera), rektorektalno intususcepcijo (4), rektoanalno intususcepcijo (1) in 3 fistule. Funkcionalne motnje smo dokazali v 3 primerih in le en izvid preiskave je bil ocenjen kot normalen. Pri 11 ženskah so se motnje defekacije začele po ginekološki operaciji, pri 6 po porodu. Osem žensk si je za začetek ali olajšanje defekacije moralo pomagati z roko. Zaključki. Defekografija je preprosta rentgenska preiskava, s katero je v večini primerov mogoče pokazati patološkoanatomski ali funkcijski vzrok težav z defekacijo.
Keywords: Constipation; Defecation; defekacija; diagnostika; Fissure in ano; Intussusception; Patient selection; Radiography; Rectal diseases; rektalne bolezni