Vpliv tekaškega treninga na moč trupa pri rekreativnih tekačih - Žargi, Miha (Šport (Ljubljana), 2019)
Tek je zelo razširjena rekreativna dejavnost. Veliko rekreativnih tekačev se zaveda, da tek predstavlja za telo veliko obremenitev, zato predvsem v zimskih mesecih izvajajo vadbo za moč. Vadba za moč služi kot preventiva pred poškodbami in kot sredstvo za izboljšanje učinkovitosti teka. Na podlagi literature ni mogoče zaključiti, ali po prenehanju vadbe za moč, tekaški treningi zadostujejo, da se pridobljena moč ohrani. Namen raziskave je bil ugotoviti, ali osem tednov tekaškega treninga vpliva na spremembo moči mišic trupa. V raziskavi je sodelovalo 10 merjencev (starost 45 +- 12 let, velikost 1,72 +- 0,09 m, teža 70,8 +- 12,5 kg). Po zaključku zimskega obdobja vadbe za moč so opravili teste moči, ki so jih po osmih tednih tekaškega treninga ponovili. S testi moči je bila izmerjena največja sila odklona trupa levo in desno, največja sila iztega trupa in največji navor rotacije trupa levo in desno. Vsi testi so bili izvedeni v izometričnih pogojih. Rezultati so pokazali, da se je statistično pomembno povečala samo največja sila odklona desno (z = -2,395, p = 0,017). Pri odklonu trupa levo se je pokazal trend povečanja največje sile, pri iztegu trupa pa trend zmanjšanja največje sile. Na podlagi rezultatov je možno zaključiti, da pri rekreativnih tekačih osem tednov tekaškega treninga zadostuje za ohranjanje moči trupa v istem obdobju.
Keywords: adults; odrasli; recreation; rekreacija; running; sport; strength training; šport; tek; trening moči