Problem etike v delu Drugi spol Simone de Beauvoir - Švajncer, Marija (Anthropos (Ljubljana), 1998)
Članek Problem etike v delu Drugi spol Simone de Beauvoir obravnava dileme in paradokse, ki nastajajo pri proučevanju ženskega vprašanja, predmeta, ki ima izrazito etično dimenzijo, vendar prav etiko postavlja pod vprašaj, saj je relacija ženska - moški vedno znova razmerje, v katerem se uveljavljata konfliktnost in neenakopravnost. V članku se pojavlja poskus - argumentirati hipotezo, da je žensko vprašanje nerešljivo in da so uresničljive samo delne "zmage", poraz pa je v miselnem horizontu eksistencializma predviden za vse ljudi. Navedeni so tudi domnevni razlogi za avtoričino obsežno deskripcijo, kopičenje dejstev in interdisciplinarnost v delu Drugi spol
Keywords: Beauvoir, Simone de, 1908-1986; ethics; etika; etično; žensko vprašanje