Koincidenčna verjetnostna analiza visokovodnih valov na sotočju rek Soče in Vipave - Vihar, Anja (Acta hydrotechnica, 2014)
V prispevku je predstavljena metodologija koincidenčne verjetnostne analize visokovodnih valov. S pomočjo programa HEC-SSP je izračunan primer koincidenčne verjetnostne analize visokovodnih valov na sotočju Soče in Vipave, pri čemer smo izračunali verjetnostno porazdelitev gladine Vipave v Sovodnjah na osnovi merjenih pretokov Vipave v Mirnu ter izračunanih pretokov Soče na sotočju z Vipavo. Za pridobitev odzivnih krivulj gladine Vipave v Sovodnjah smo izvedli simulacije s pomočjo enodimenzionalnega hidravličnega modela HEC-RAS. Na gladino Vipave na odseku od sotočja do naselja Miren ob visokih vodah močno vpliva povečan pretok Soče na sotočju, ki povzroča zajezitev Vipave in s tem njeno poplavljanje. Za zmanjšanje verjetnosti poplavljanja Vipave na tem odseku bi bilo zato najprej potrebno urediti strugo Soče, da ne bi povzročala zajezitve Vipave v tolikšnem obsegu.
Keywords: coincident frequency analysis; confluence; flood wave; HEC-SSP; koincidenčna verjetnostna analiza; Soča; Soča River; sotočje; Vipava; Vipava River; visokovodni val