"Kruha in dela" - Bratož, Urška (Annales. Series historia et sociologia, 2022)
Članek skuša predstaviti nekatere značilnosti habsburškega socialnega ‘sistema’ na območju Istre v 19. stoletju, kakor jih je mogoče zaznati predvsem skozi perspektivo delovne (ne)zmožnosti kot ključnega kriterija za ugotavljanje upravičenosti do socialne pomoči. Avtorica opazuje naslavljanje socialnih vprašanj v tem času, pri čemer se kot eden temeljnih spodbujevalcev socialnih podpor – zlasti v primerih starosti, bolezni in brezposelnosti – izkazujejo predvsem krizne okoliščine. Pozornost je posvečena tudi vprašanju financiranja dobrodelnosti, ki je v večji meri slonelo na posameznih občinah, obenem pa tudi pomembnemu segmentu ubožnih fondov – zasebni dobrodelnosti, ki jo je mogoče razumeti v kontekstu meščanske etike.
Keywords: borghesia; bourgeoisie; crises; crisi; Družbeni problemi; Habsburg monarchy; Istria; monarchia asburgica; politiche assistenziali; poverta; poverty; Revščina; Socialna politika; Socialno skrbstvo; Srednji razred; Trieste; welfare policies; Zaposljivost; Zgodovina