Mednarodne pogodbe kot argument odločitev sodišč - Klampfer, Marta (Delavci in delodajalci, 2010)
V prispevku je predstavljena vloga mednarodnega prava pri interpretaciji domačega prava pred nacionalnimi sodišči. S povečanjem števila mednarodnih organizacij, katerih članica je ali še bo postala članica Slovenija, se bo število mednarodnih pravnih norm, ki jih bodo morala sodišča pri svojem delu uporabljati, še povečalo. To pa ne velja le za mednarodne pogodbe, ampak tudi za pravo EU, ki ga more nacionalno sodišče uporabiti tudi v nasprotju z domačo zakonodajo, če le ta ni v skladu z evropskim pravnim redom.
Keywords: Evropska unija; harmonizacija; mednarodne pogodbe; mednarodno pravo; odločanje; sodišča; sodne odločbe