Pottery firing in the Early Iron Age in western Slovenia - Vinazza, Manca (Documenta Praehistorica, 2022)
V članku obravnavamo potencialno rabo peči za žganje keramike v zahodni Sloveniji v starejši železni dobi. Ker arheološko še niso bile izkopane, je njihova uporaba predvidena na podlagi posrednih kazalnikov, kot so način žganja in poskusi s področja arheologije poskusov. Namen raziskave je prepoznati razloge za slabo ohranjenost peči na tem območju. Na vzorcih, ki smo jihpridobili iz arheoloških poskusov in na arheološki keramiki, smo merili navidezno magnetno susceptibilnost, izvedli petrografske in mineraloške (rentgenska difrakcija) analize. Rezultati teh analiz so pokazali na pomembnost upoštevanja časa žganja kot merila pri opazovanju žgalnega procesa in uporabi enoprostornih peči za žganje keramike, čeprav še niso bile odkrite.
Keywords: apparent magnetic susceptibility AMS; arheologija; ceramic technology; Early Iron Age; experimental archaeology; firing process; keramika; Kras; pottery; pottery kiln; proces žganja; Slovenia; starejša železna doba; X-ray diffraction XRD