Petinštirideset let nevroleptikov - Šteblaj, Anton (Medicinski razgledi, 1996)
Nevroleptike so slučajno odkrili leta 1950. Z leti so se pri njihovi uporabi nabrale obsežne klinične izkušnje. Znanje o mehanizmu njihovega delovanja je omogočilo razvoj novih domnev o vzroku duševnih motenj. Dejansko so nevroleptiki še vedno simptomatska zdravila, saj ne delujejo na vzroke duševnih motenj. V preglednem članku avtorji kratko opisujejo odkritje in razvoj nevroleptikov, podrobneje pa obravnavajo mehanizme njihovega delovanja,farmakokinetiko in stranske učinke. Podani so številni dokazi o učinkovitosti nevroleptikov pri zdravljenju psihoz. Obsežno so navedena načelaracionalne uporabe nevroleptikov. Izogibati se je potrebno sočasni uporabi več zdravil, odmerke je treba prilagajati posameznemu bolniku, ocena učinka zdravila pa je možna šele po štirih do šestih tednih. Avtorji kritično obravnavajo najnovejša prizadevanja pri iskanju novih zdravil, ki naj bi bila uspešnejša pri zdravljenju negativnih simptomov shizofrenije, hkrati pa naj biimela manj stranskih učinkov.
Keywords: psihoze; duševni bolniki; therapy; zdravljenje; zdravila; drug