Ali ZJN-2 res prepoveduje naročnikom, da določijo najvišjo ceno, ki so jo pripravljeni plačati za blago - Kranjc, Vesna (Podjetje in delo, 2015)
Avtorica je kritična do odločitve Državne revizijske komisije št. 018-132/2014-6. Državna revizijska komisija je odločila, da je naročnik s tem, ko je v javni objavi in razpisni dokumentaciji določil maksimalno dopustno ceno, a obenem ni izkazal, da je cena omejena zaradi njegovih razpoložljivih sredstev ali tržnih razmer, kršil pravila ZJN-2 o nesprejemljivi ponudbi. Avtorica zagovarja nasprotno stališče, da ima določitev maksimalne cene naravo naročnikovega pogoja. Takšen pogoj ni diskriminatoren, je v skladu z naročnikovimi interesi in v ničemer ne nasprotuje pravilom o javnem naročanju. V prispevku je analizirana primerljiva odločitev Sodišča EU T-8/09.
Keywords: cene; javna naročila; javni razpisi; ponudbe; pravna ureditev