Digging the Neolithic stamp-seals of SE Europe from archaeological deposits, texts and mental constructs - Prijatelj, Agni (Documenta Praehistorica, 2007)
V članku so predstavljeni arheološki in eksperimentalni podatki o neolitskih pečatnikih- žigih s fenomenološke perspektive. S pomočjo konceptov ponujenosti, omejitev, ikon, indeksov in simbolov oblikujemo alternativni pogled na njihovo produkcijo, rabo in simbolične vrednosti. Zagovarjamo tezo, da so bili pečatniki-žigi vključeni v različne pomenske mreže, njihovi motivi pa so bili nosilci specifičnih informacij. Enako pomembno se nam zdi dejstvo, da so pečatniki-žigi razvili sekundarne oblike rabe.
Keywords: severovzhodna Evropa; arheološke najdbe; neolitik; pečatniki; žigi; motivi; simboli; symbol