Identifikacija nadarjenih učencev - Dobnik, Bernarda (Psihološka obzorja (Ljubljana), 1998)
Osnovni namen raziskave je bil preverjanje učiteljevih identifikacij nadarjenih učencev. Njihovo veljavnost so ugotavljali s pomočjo dveh psiholoških kriterijev nadrjenosti-inteligentnosti in ustvarjalnosti. Rezultati kažejo, da so učitelji tolerantni, identificirali pa so precej večje število dečkov kot deklic. Glede na to da so bile po obeh psiholoških testih deklice bolj nadarjene, lahko sklepamo, da so bili učitelji pristranski glede na spol učencev. Točnost učiteljeve presoje po obeh psiholoških kriterijih je bila 72%. Njihove identifikacije so torej dovolj veljavne in jih je potrebno vključiti v multidimenzionalni identifikacijski postopek.
Keywords: učenci; nadarjenost; učitelji; identifikacija; inteligentnost; ustvarjalnost