Shaping administrative activity (legal forms): a legislative approach - Hrubešová, Sára (Central European Public Administration Review, 2024)
Namen: Na pravne oblike v javni upravi močno vplivajo načela dobre uprave. Po češki zakonodaji je parlament tisti, ki oblikuje zakonske podlage za delovanje javne uprave, zato je nujno posvetiti pozornost zakonodajnemu pristopu k uzakonjanju s tem povezanih pravnih oblik. Prispevek obravnava pomanjkljivosti zakonodaje, povezane z uzakonjanjem pravnih oblik javne uprave, zlasti prek načel pravne varnosti in predvidljivosti. Zasnova/metodologija/pristop: Prispevek analizira češke pravne norme, ob-stoječo pravno doktrino in sodbe upravnega sodišča v zvezi z uzakonjanjem pravnih oblik javne uprave. Analiza vodi do kategorizacije zakonodajnih tehnik, s katerimi je uzakonjena pravna oblika delovanja javne uprave. Prispevek vključuje tudi študijo primera, ki obsega kvalitativno analizo zakonodajnega postopka v konkretnem primeru na podlagi javno dostopnih zapisov parla-mentarnih razprav med zakonodajnim postopkom. Ugotovitve: V obravnavanem primeru v zakonodajnem postopku ni bilo ustre-zne razprave o posledicah odprave izrecne določitve pravne oblike. Prav tako ni bil zabeležen primer, v katerem bi ustavno sodišče v vlogi negativnega zakonodajalca razveljavilo zakon, ker v njem ni bila izrecno določena pravna oblika, bodisi ker je bila odstranjena ali ker je že od samega začetka sploh ni bilo. Akademski doprinos k znanosti: Prispevek poudarja, da morajo biti za učinkovito delovanje javne uprave kot dobre uprave pravila, ki urejajo njeno delovanje, jasno opredeljena. Ugotovitve spodbujajo zakonodajalce, da pri sprejemanju zakonov zagotovijo ustrezne razprave o pravni obliki upravnega delovanja. Takšna strokovna razprava v zakonodajnem postopku je nujna za zagotovitev jasnosti zakonov, na podlagi katerih javna uprava deluje v določeni pravni obliki. Obhajanje zakonodajnega postopka ali opustitev ustrezne razprave nesorazmerno vpliva na pravno varnost in predvidljivost. Izvirnost/vrednost: V prispevku so predstavljeni argumenti, ki poudarjajo neizpodbitno vlogo zakonodajalca pri oblikovanju jasnih pravil za izvajanje javne uprave in posledično omogočajo delovanje javne uprave kot dobre uprave. Izpostavljen je pomen jasnega sklicevanja na pravno obliko javne uprave v zakonu. Kategorizacija poimenovanja pravne oblike pomaga pri prepoznavanju vzorcev in trendov, izpostavljanju pomembnih vprašanj in usmerjanju raziskav na specifična pravna vprašanja.
Keywords: administrative procedural rules; Constitutional Court; digitalno usmerjena zakonodaja; good administration; legal forms of public administration; legislative process; legislature; pravna država; pravna varnost; tehnološko nevtralno pravo; varuh človekovih pravic