Uporaba pulzne termografije za neporušne preiskave v gradbeništvu - Cotič, Patricia (Gradbeni vestnik, 2014)
V gradbeništvu je uporaba termografije za neporušne preiskave razmeroma slabo poznana, prav tako tudi načini obdelave termografskih podatkov za karakterizacijo napak in vključkov v gradbenih konstrukcijskih elementih. Direkten prenos tehnik obdelave podatkov s strojništva ni mogoč, saj se tako materialne lastnosti preizkušancev kot tudi pogoji merjenja na obeh področjih bistveno razlikujejo. V delu predstavimo uporabo temperaturnega kontrasta in pulzno-fazne termografije za preiskave laboratorijskih betonskih preizkušancev s pulzno termografijo. Temperaturni kontrast je dovolj občutljiv za zaznavanje najpogostejših napak in vključkov v betonskih konstrukcijskih elementih, ne moremo pa z njim kvantitativno oceniti globine anomalij. Slednje omogoča pulzno-fazna termografija s faznimi slikami, ki se izkaže kot odlično orodje za obdelavo termografskih podatkov v primerih, ko zahtevamo veliko prostorsko ločljivost in velik kontrast slike.
Keywords: civil engineering; defect characterization; gradbeništvo; karakterizacija napak; neporušne preiskave; non-destructive testing; pulsed phase thermography; pulzno-fazna termografija; temperaturni kontrast; termografija; thermal contrast; thermography