Primerjava preskusnih metod določanja zvočne izolativnosti protihrupnih ograj - Zalar, Andraž (Gradbeni vestnik, 2023)
Protihrupne ograje so dobra rešitev za zaščito bivalnega okolja pred prometnim hrupom. Prispevek predstavlja zvočno izolativnost ograj. Ugotavlja se z laboratorijskimi in terenskimi merilnimi metodami, pri čemer se rezultati meritev po obeh metodah zaradi različnih zvočnih polj nekoliko razlikujejo. V nadaljevanju se s primerjavo rezultatov laboratorijskih in terenskih meritev zvočne izolativnosti na istih vzorcih ograj določi medsebojna povezava rezultatov obeh vrst meritev v obliki linearne regresije. To se primerja z regresijo, dobljeno v študiji projekta QUIESST. Treba je poudariti, da je zvočna izolativnost vzorcev v prispevku obravnavanih ograj večinoma bistveno manjša od zvočne izolativnosti ograj, obravnavanih v študiji QUIESST.
Keywords: comparison of measurement methods; measurement methods; merilne metode; noise barriers; primerjava merilnih metod; protihrupne ograje; sound insulation performance; zvočna izolativnost