"Ein echter deutscher Biedermanns" ! - Maver, Aleš (Studia Historica Slovenica, 2017)
Matthäus Reiser je bil drugi član svoje družine na čelu Maribora. Rodil se je v velikem vojvodstvu Baden v južni Nemčiji 1830, na Štajersko pa ga je že kot dečka pripeljal stric Othmar Reiser, ki je bil prav tako župan. Reiser mlajši se je oženil z enaindvajset let mlajšo Ido Puchelt, protestantko saških korenin. Član občinskega odbora je bil že od leta 1861, relativno mlad, star štirideset let, pa je bil izvoljen za župana. Na položaju je ostal dvanajst let. Njegov mandat lahko označimo za majhno mariborsko ustreznico "ustanoviteljskemu času" na Dunaju. Takoj po smrti slavnega mariborskega sina, Wilhelma Tegetthoffa, je med Reiserjevim županovanjem vzklila pobuda o postavitvi spomenika v njegovo čast. Po drugi strani je župan nasprotoval podobni javni počastitvi za lavantinskega škofa Slomška na prostem. Reiser je umrl leta 1895.
Keywords: 19.st.; Maribor; občinska uprava; Reiser, Matthäus; zgodovina; župani