"Stopim do oltarja in berem ... iz svetega Homerja" - Zabel, Blaž (Primerjalna književnost, 2018)
Članek obravnava koncept mistike narave v nemški romantiki in dokazuje, da so bile bralne prakse antične poezije, predvsem pa Homerja, pomemben dejavnik pri oblikovanju romantičnega razumevanja tako antike kot modernosti. To dokazuje z obravnavo bralnih in pisateljskih praks Johanna Wolfganga von Goetheja ter njegove vpetosti v širše miselne tokove nemške romantike. Pri tem osvetli tudi specifiko nemške romantike, ki je antiko razumela kot izraz naravnosti, modernost pa kot izgubo enotnosti z naravo.
Keywords: German literature; Goethe, Johann Wolfgang von, 1749-1832; Homerus, 8. st. pr.n.nš.; antiquity; German-language literature; literary reception; nemška književnost; antika; literary influences; classical antiquity; literarna recepcija; homeric epics; literarni vplivi; nature mysticism; homerska epika; mistika narave