Gibt in der Grammatik eine "geistige Seite" - Uličný, Oldřich (Slavistična revija, 2007)
Članek obravnava kompleksna razmerja med področji jezik in mišljenje, jezikovni stereotipi, komunikacija in jezikoslovje. Dvomi o zmožnostih kognitivnega jezikoslovja pri opisih slovničnih zgradb naravnih jezikov: kognitivni pristop bi bil lahko relevanten pri stavčni skladnji, ki je antropomorfno zasnovana, medtem ko je v oblikoslovju težji in celo vsiljen.
Keywords: cognitive grammar; cognitive linguistics; communication; jezikovni stereotipi; kognitivna slovnica; kognitivno jezikoslovje; komunikacija; language and mind; Slavic grammar; slovanska slovnica; stereotypes in language