Večrazsežnostni prikazi naravne in kulturne dediščine v projektu DEDI - Radovan, Dalibor (Knjižnica, 2012)
V okviru projekta Digitalne enciklopedije naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, DEDI II, je bil prikaz digitalnih vsebin običajnih formatov (tekst, video, zvočni zapis in fotografija) obogaten z geografsko informacijo, ki je hkrati prikazana dvo- in/ali trirazsežnostno, lahko pa tudi štirirazsežnostno s časovno komponento. 4D modeli prikazujejo 3D modele objektov v času, kar pomeni, da lahko simuliramo pretekla, sedanja in prihodnja stanja objektov, njihovo spreminjanje, rast, upadanje ali nihanja. 3D in 4D modeli povečajo nazornost, plastičnost in privlačnost prikaza objektov laičnim uporabnikom, s tem pa se poveča zanimanje za enciklopedijo. V prispevku sta podrobneje predstavljena 4D simulacija rasti mesta Ljubljane in virtualna rekonstrukcija kabineta Žige Zoisa. Za Ljubljano je narejena 4D simulacija rasti mesta na osnovi zgodovinskih in sodobnih virov, tj. 3D prostorski prikaz s časovno komponento. Kot vir so uporabljeni stari načrti Ljubljane, digitalni model reliefa, državne topografske karte in sodobni mestni načrti ter podatki katastra stavb. Stavbe so prikazane tridimenzionalno na modelu reliefa , ki je za vsako dobo razvoja mesta prekrit s karto tistega obdobja. Rast mesta je dvodimenzionalno dinamično prikazana tudi na karti s prikazom naraščanja števila tlorisnih prikazov stavb in z izohronami rasti mesta. Za Zoisovo palačo je izdelan 3D prikaz skenirane zunanjosti ter del notranjosti hiše z virtualno rekonstrukcijo njegovega kabineta, v katerega je umeščena zbirka mineralov. Nekaj primerkov iz zbirke je tudi 3D skeniranih, prav tako je digitaliziranih nekaj del iz Zoisove pisne zapuščine.
Keywords: naravna dediščina; natural heritage; kulturna dediščina; cultural heritage; digital encyclopaedias; digitalne enciklopedije; digitization; digitalisation; digitalizacija; 3D modeli; 3D models; 4D modeli; 4D models; Slovenia; Slovenija