Funkcijska delitev členkov - Jakop, Nataša (Jezik in slovstvo, 2001)
Prispevek obravnava razvrstitev členkov po njihovi vlogi v stavku, povedi in besedilu. Pomenske skupine členkov po Jožetu Toporišiču je pod vplivom prispevkov Ivanke Černelič in delitve členkov v češkem jezikoslovju mogoče združiti v tri oziroma štiri skupine: navezovalni, naklonski (naklonski v ožjem smislu, skladenjskonaklonski) in poudarni členki. Podrobneje je obravnavana naklonska vloga nekaterih členkov in značilnosti skladenjskonaklonskih členkov naj in ali.
Keywords: Slovene; slovenščina; členek (ling.); sintaksa