Vloga poklicne zbornice na področju graditve objektov in gradbenega inženirstva - Škraba, Barbara (Podjetje in delo, 2016)
Inženirska zbornica Slovenije je pravna oseba javnega prava, v katero so združeni pooblaščeni inženirji, ki delujejo na področju graditve objektov, kot so projektanti, nadzorniki, vodje del, revidenti in geodeti. Razlogi za njeno ustanovitev, njeni cilji in naloge so določeni v Zakonu o graditvi objektov. Po eni strani ji to omogoča nove možnosti delovanja, po drugi strani pa ji zapira vrata. Vsaj tako nekatere naloge zbornice vidijo državna in lokalna uprava in njuni organi. Kje so meje delovanja zbornice, do kod lahko seže njena strokovnost in kakšna naj bo njena vloga v prihodnje? Katere naloge potrebujejo pravno podlago v novem zakonu, ki bo urejal delovanje inženirske zbornice in ga pripravlja Ministrstvo za okolje in prostor, in katere ne?
Keywords: gradbeništvo; gradbeno inženirstvo; poklicne zbornice; pravna ureditev