Mythological transformations in the poem "The Tyger" by William Blake and the cycle "There Was a Tiger Here" by Gregor Strniša - Živković, Dušan (Primerjalna književnost, 2020)
V članku so analizirane osnove, procesi in funkcije mitoloških transformacij v pesmi "The Tyger" Williama Blaka in v ciklusu pesmi "Tu je bil tiger" Gregorja Strniše. Preučene so podobnosti in posebnosti Blakovih poetičnih značilnosti v primerjavi z zgradbo Strniševega mitopoetskega sveta, njuni skupni mitološki viri, pa tudi specifičen odnos med romantičnimi vizijami Williama Blaka in Strniševo moderno perspektivo. Obravnavani so naslednji vidiki: 1. splošne poetske odlike; 2. analiza simbolnih sistemov; 3. narava in funkcija prostorsko-časovnih odnosov; in 4. značaj mitopoetske slike tigra v iskanju spoznanj božanskega smisla, večnosti, minljivosti in smrti. Poleg poudarjanja pomena mističnih tendenc Williama Blaka je cilj tega prispevka pokazati, da tudi poezija Gregorja Strniše pripada vrhovom svetovne književnosti, in sicer kot originalna poetska vizija, ki je ustvarila inovacije v kontekstu modernih mitoloških transformacij.
Keywords: angleška poezija; Blake, William; mitološke preobrazbe; mitopoetika; slovenska poezija; Strniša, Gregor; tiger; živalski liki