Position of language: case of the Slovene language - Novak-Lukanovič, Sonja (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2007)
V prispevku je poudarjen pomen jezika v simboličnem in komunikacijskem pomenu.Izpostavljen je položaj slovenskega jezika v različnih zgodovinskih obdobjih ter vloga slovenskega jezika v procesu oblikovanja slovenske državnosti, posebej je omenjen slovenski jezik kot ustavna kategorija od Vidovdanske ustave (1921) pa do današnjih dni. Slovenščina prihaja v stik z jeziki manjšin na narodnostno mešanih območjih v Sloveniji, s procesi globalizacije pa se povečuje stik slovenščine tudi z drugimi jeziki. Izpostavljena je vloga Urada za slovenski jezik in izhodišča za uveljavitev posebnega zakona, ki urejuje položaj slovenskega jezika v Sloveniji. Prispevek se zaključuje, da temeljna dilema varstva slovenskega jezika kot uradnega jezika ostaja zunaj dometa prava. Tudi če je uradni jezik zavarovan z ustavo in posebnim zakonom, ga ni mogoče učinkovito zavarovati, če ne postane splošno sprejeta vrednota, ki bo čvrsto zasidrana v vrednostnih sistemih posameznikov.
Keywords: Slovene; slovenščina; zakonodaja; zaščita manjšin; jezikovna politika; vloga jezika; jeziki v stiku