Review of the ant fauna (Hymenoptera: Formicidae) of Croatia - Bračko, Gregor (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2006)
Favna mravelj Hrvaške je razmeroma slabo poznana. Novejših podatkov iz literature skorajda ni, medtem ko so bile pretekle raziskave večinoma omejene na obalni del države. Ta študija predstavlja splošen pregled favne mravelj celotnega ozemlja Hrvaške. Uporabljeni so bili že objavljeni podatki in neobjavljen material iz različnih zbirk, upoštevane so bile novejše taksonomske revizije. Seznam mravelj obsega 140 vrst z njihovimi znanimi najdišči. Triindvajset vrst je prvič omenjenih za Hrvaško. Večina podatkov izhaja iz mediteranskega dela države, kjer je raznovrstnost največja. Pri nadaljnjih raziskavah lahko pričakujemo še dodatne vrste s tega območja in tudi iz drugih delov države.
Keywords: Croatia; entomologija; favna; Hrvaška; mravlje