Lipids, pots and food processing at Hočevarica, Ljubljansko barje, Slovenia - Ogrinc, Nives (Documenta Praehistorica, 2014)
V članku predstavljamo rezultate analiz lipidov ohranjenih v keramičnem zbiru s Hočevarice. Lipide, ekstrahirane iz ostankov keramičnih posod, smo analizirali s pomočjo plinske kromatografije pri visokih temperaturah (HT-GC), plinske kromatografije sklopljene z masno spektrometrijo (GC-MS) in plinske kromatografije sklopljene z masnim pektrometrom za analizo stabilnih izotopov lahkih elementov preko sežigne enote (GC-C-IRMS). Rezultati kažejo, da so v posodah pripravljali hrano iz mesa prežvekovalcev in zelenjave; redko iz mesa neprežvekovalcev. V drugih so pripravljali hrano iz sladkovodnih rib. V številnih posodah je bil odkrit čebelji vosek. Karbonizirani ostanki na posodah so bili AMS 14C datirani.
Keywords: ceramic; datiranje; eneolitik; keramika; lipidi; Ljubljana Marshes; Ljubljansko barje; lončevina; prazgodovina