Vloga stanovanjske politike v procesu transformacije mest Srednje Evrope - Pichler-Milanović, Nataša (Urbani izziv, 1993)
Besedilo obravnava proces privatizacije stanovanj in urbane rehabilitacije v transformaciji srednjeevropskih mest. Spremembe zahtevajo obsežno privatizacijo podjetij, pa tudi zemljišč in stanovanj. Proces privatizacije stanovanj vključuje spremembe v lastništvu, upravljanju stanovanjskega fonda in nov sistem stanovanjskih financ, ki bodo vplivali na novo stanovanjsko izgradno, modernizacijo in rehabilitacijo obstoječega stanovanjskega fonda in bodo lahko privedle do socialnih in fizičnih sprememb v mestih. Vprašanje je, ali bo stanovanjska privatizacija v srednjeevropskih mestih vodila v boljše možnosti za rehabilitcijo ali pa bo obratno.
Keywords: Central Europe; mesta; privatizacija; Srednja Evropa; stanovanjska politika; stanovanjsko gospodarstvo; tržno gospodarstvo; urbanistično planiranje