Janez Nepomuk Primic in ustanovitev stolice za slovenski jezik na liceju v Gradcu 1811 - Šumrada, Janez (Slavistična revija, 2002)
Razprava govori o okoliščinah, ki so omogočile ustanovitev in delovanje Slovenskega društva (1810) in za tem prve stolice za slovenski jezik na liceju v Gradcu (1811-1813). Gibalo obeh za javno uveljavljanje slovenskega jezika in kulture pomembnih dejanj je bil slovenistični entuziast Janez Nepomuk Primic (1785-1823); predstavljeno je njegovo književno, pedagoško in drugo delovanje ter tragična osebna usoda.
Keywords: 1811-1813; Gradec; Licej v Gradcu; Primic, Janez Nepomuk, 1785-1823; Slavic studies; slavistika; Slovene; slovenščina