Metode prepoznave poplavnega stanja pri aeraciji v posodi s turbinskim mešalom - Bombač, Andrej (Strojniški vestnik, 2002)
V prispevku so obravnavane nekatere metode, s katerimi lahko na različne načine zaznamo poplavno stanje pri dispergiranju plina v kapljevino v posodi z enojnim Rushtonovim mešalom. To so metode merjenja splošnih veličin, npr. najmanjša moč mešala in največji prirastek plinaste faze ter metoda zaznave lokalnih karakteristik faznega stika. Preskus je potekal pri dispergiranju zraka v vodo ter delno pri dispergiranju zraka v vodno raztopino karboksi-metil-celuloze (KMC) različnih koncentracij. Prikazani sta medsebojna primerjava rezultatov ter primerjava z rezultati kriterijev drugih avtorjev.
Keywords: mešala turbinska; stanja poplavna; metode prepoznavanja; dispergiranje zraka; turbinska mešala; dispergiranje; karakteristike; poplavna stanja