Čustva in varna navezanost kot pot do osebne vere - Kompan Erzar, Katarina (Bogoslovni vestnik, 2025)
Prispevek obravnava čustva kot temeljno človeško intuicijo, ki človeka vodi k pristnim odnosom, varni navezanosti in osebni veri. Poudarja, da čustva za duhovno rast niso ovira, temveč notranji kompas, ki omogoča sočutje, povezanost in zrelost. Avtorica predstavlja pomen varne navezanosti za razvoj čustvene regu-lacije, empatije in duhovne poglobitve ter prikazuje prenos in preoblikovanje med-generacijskih čustvenih vzorcev v varnem odnosu. V teološkem okviru je varna navezanost razumljena kot odsev človekove ustvarjenosti po Božji podobi – kot odnos popolne varnosti in zaupanja, ki omogoča integracijo čustev v vero in življenje skupnosti.
Keywords: čustva; čustvena regulacija; duhovnost; emotional regulation; emotions; faith; intergenerational transmission; medgeneracijski prenos; pastoral psychology; pastoralna psihologija; secure attachment; spirituality; varna navezanost; vera