Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju - primerjava med letoma 2002 in 2006 - Jeriček Klanšček, Helena (Zdravstveno varstvo, 2008)
Ozadje: Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju je mednarodna študija, ki poteka v 41 državah in vsebuje poleg demografskih podatkov tudi podatkov o prehranskih navadah, oralnem vedenju, telesni dejavnosti, kajenju, pitju alkoholnih pijač, uporabi kanabisa, zadovoljstvu v življenju, samooceni zdravja in drugih vedenjih, ki kažejo na življenjski slog otrok in mladih. Metode: V raziskavi smo uporabili kvantitativno metodologijo, in sicer standardni mednarodni anketni vprašalnik, slučajno stratificirano vzorčenje; vključenih je bilo 5130 11-, 13- in 15-letnikov, od tega polovica fantov. Rezultati: Podatki kažejo, da se je v letu 2006 v primerjavi z letom 2002 povečal delež otrok, ki redno zajtrkujejo (za več kot 2 %), zmanjšal se je odstotek vsakodnevnih kadilcev (za skoraj 3 %) in uporabnikov marihuane (odstotek tistih, ki še niso kadili marihuane se je povečal za več kot 11 %) ter povečal delež vprašanih, ki si večkrat dnevno čistijo zobe. Na področju duševnega zdravja, diet, podpore staršev v primeru težav, številu prijateljev in prijateljic ter opijanja je situacija leta 2006 podobna kot leta 2002. Zaskrbljeni pa smo lahko zaradi manjšanja uživanja sadja in zelenjave (za približno 2 % večkrat dnevno), manjše telesne dejavnosti vprašanih, težjega komuniciranja z mamo in očetom, bolj redkega druženja s prijatelji v prostem času in povečanega nasilnega vedenja (pretepanja in trpinčenja) v letu 2006. Sklepi: Poleg usmerjenih preventivnih in promocijskih dejavnosti za mlade so vprihodnosti potrebne tudi celostne, interdisciplinarne dejavnosti za odraslo populacijo in družbene spremembe, ki bodo omogočile bolj zdrave izbire in možnosti ter bodo zdravje postavile kot prednostno nalogo v vse politike.
Keywords: child; dejavniki; doživljanje zdravja; food; gibanje; higiena; hygiene; mladostniki; nasilje; otroci; prehrana; zdravje