Mladoletni migranti brez spremstva in njihove pravice v slovenskem azilnem in migracijskem sistemu - Gornik, Barbara (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2009)
V prispevku sem položaj mladoletnih migrantov brez spremstva v Sloveniji analizirala z vidika antropologije človekovih pravic. Temeljno izhodišče je postavljeno tako, da implementacijo in interpretacijo človekovih in otrokovih pravic razumemo kot diskurz, ki je v določenem kontekstu odvisen od družbenih odnosov moči. Glavni center moči je v primeru migrantov Evropska unija, ki v skladu s svojimi političnimi interesi oblikuje migracijsko ter azilno politiko. Čeprav se Splošna deklaracija o človekovih pravicah deklarira kot univerzalna, se pravi, da pravice pripadajo vsem posameznikom, sem skušala pokazati, da so mladoletni migranti brez spremstva v nekaterih primerih prikrajšani za svoje pravice prav na podlagi svoje nacionalne identitete oziroma statusa tujca.
Keywords: človekove pravice; human rights; migracije; human migration; mladoletniki; migranti; Slovenia; Slovenija; European Union; Evropska unija