Hydrocolonic sonography in the detection of large bowel disease - Vidmar, Dubravka (Radiology and oncology (Ljubljana), 2000)
Izhodišča. Tekočina v lumnu izboljša preglednost prebavne cevi do te mere, da se patološke spremembe odkrivajo prej in bolj natančno. Diagnostično metodo zaširoko črevo, ki se po predhodnem izčiščenju retrogradno napolni z vodo, imenujemo hidrokolonsonografija (HS). Bolniki in metode. Uspešnost metode smo testirali v skupini 56 bolnikov z primerjavo izvidov HS in kolonoskopije (KS) ali irigografije ali operativnim izvidom. Rezultati. Celokupna točnost je bila86%, senzitivnost 81%, specifičnost 92%, pozitivna napovedna vrednost (PPV) 91% in negativna napovedna vrednost (NPV) 82%. Zaključki. HS je po uspešnosti primerljiva z irigografijo razen za prikaz rektuma. Omejitev preiskave je v tem, da je zahtevna za preiskovalca, kar vpliva na njeno sprejemljivost v diagnostiki širokega črevesa.
Keywords: Clinical competence; Colonic diseases; Colonic neoplasms; Crohn disease; črevesne bolezni; debelo črevo; Diagnosis; diagnostika; Diverticulosis, colonic; Intestinal polyps; metode; Rectum; Sensitivity and specificity; Ultrasonography