Correcting the periodic optical distortion for particle-tracking velocimetry in corrugated-plate heat exchangers - Pribošek, Jaka (Strojniški vestnik, 2016)
Optimizacija valovitih ploščnih prenosnikov toplote je bila dotlej omejena na numerične CFD simulacije, pri čemer pa spričo zaprte konstrukcije tovrstnih prenosnikov, eksperimentalna validacija teh simulacij ostaja nenaslovljena. Ker so tokovni pojavi v valovitih prenosnikih navadno kompleksne narave, je za uspešno validacijo nujna kvantitativno spremljanje celotnega tokovnega polja znotraj prenosnikov. V ta namen smo na valovitih ploščnih prenosnikih toplote vpeljali metodo sledenja delcev. Za neposredno vizualizacijo toka v prenosniku je bil izdelan lasten eksperimentalni sistem, kjer je bila ena od kovinskih plošč ploščnega prenosnika zamenjana s prozorno polimerno ploščo.
Keywords: eksperimentalna validacija numeričnih analiz; metoda sledenja delcev; optimizacija ploščnih prenosnikov; periodična optična distorzija; valoviti ploščni prenosniki toplote