Transformational leadership in Slovak teachers compared to Slovak managers - Ďuricová, Lenka (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2022)
Izhajajoč iz potreb po reformi slovaškega šolskega sistema je smiselno učitelje upoštevati tudi v vlogi potencialnih vodij, katerih naloga znotraj šolskega sistema je prispevanje k pozitivnim spremembam. Članek predstavlja analizo razlig v transformativnem slogu vodenja med slovaškimi srednješolskimi učitelji ter slovaškimi vodji (managerji). Vzorec, ki smo ga sestavili s kombinacijo namenskega izbora in dostopnosti, je vključeval srednješolske učitelje (n =142) in vodje na različnih nivojih, ki so prihajali iz podjetij v proizvodnjem sektorju (n = 117). Podatke smo zbirali s slovaško različico Lestvice vodstvenih praks (LPI; Leadership Practices Inventory; Kouzes in Posner, 2017). Vseh pet dimenzij lestvice je bilo ustrezno notranje skladnih pri obeh skupinah udeležencev (Cronbachove ? med 0,65 in 0,84). Rezultati primerjav vodstvenih slogov z uporabi LPI kažejo na statistično značine razlike v prid slovaškim učiteljem v primerjavi s slovaškimi vodji pri vseh dimenzijah z izjemo dimenzije Omogočanje delovanja drugih. O rezultatih razpravljamo v odnosu do spola udeležencev, njihovih delovnih izkušenj in značilnosti dela. Omejitve predstavljene raziskave lahko iščemo predvsem v velikosti vzorca udeležencev, njegovemu izboru in rabi samoocenjevalnih lestvic.
Keywords: Leadership practices inventory LPI; managers; menedžerji; Slovakia; Slovaška; teachers; transformacijsko vodenje; transformational leadership; učitelji