Fizika aerogenih in kapljičnih okužb - Kmecl, Žiga (Matrika, 2024)
Članek obravnava širjenje okužb, prenosljivih s kapljičnimi izločki, ki nastajajo pri govorjenju, kašljanju, kihanju itd. Glavni namen članka je opredeliti, kaj se s kužnimi kapljicami dogaja, ko zapustijo telo in vstopijo v okoliški zrak. Za analizo obnašanja kapljic je vpeljan poenostavljen model s silo teže, Stokesovo silo in izhlapevanjem kot glavnimi dejavniki na kapljice. Poseben poudarek je namenjen vplivom relativne vlažnosti zraka. Izpeljana sta čas sedimentacije in čas izhlapevanja kapljic v odvisnosti od njihovih velikosti. Slika je nato nadgrajena še za kapljice vodnih raztopin, kjer topljenci preprečujejo popolno izhlapitev kapljice. Na koncu so komentirani še pomembnejši nefizikalni dejavniki, ki vplivajo na širjenje kapljičnih okužb, a so bili izpuščeni iz obravnavanega modela.
Keywords: droplet behaviour; droplet-transmitted infections; kapljične okužbe; nalezljive bolezni; obnašanje kapljic; širjenje okužb