Sanacija kamnoloma Podsmreka po načelu zaprtega ekološkotehnološkega kroga pridobivanja rudnin - perspektiva za prihodnje - Žibret, Gorazd (Geologija, 2004)
V prispevku je opisana zakonska možnost odlaganja inertnih gradbenih odpadkov v opuščene pridobivalne prostore v smislu zaprtega kroga pridobivanja mineralnih surovin ter konkreten primer za kamnolom Podsmreka. Opisali smo poskus vrnitve materiala po končani uporabi tja, od koder je bil odvzet. Na takšen način bi zmanjšali negativne antropogene vplive na okolje, terenu vrnili bolj naraven videz in zraven dosegli ekonomsko pozitiven učinek.
Keywords: gradbeni odpadki; kamnolomi; mineralne surovine; odlagališča; Podsmreka; ravnanje z odpadki; sanacija; Slovenia; Slovenija