The interplay of structural and identity factors in men's professional care work - Hrženjak, Majda (Teorija in praksa, 2019)
Članek na podlagi individualnih intervjujev razvija niansiran vpogled v strukturne in identitetne dejavnike, ki odvračajo moške od skrbstvenih poklicev v otroškem varstvu, oskrbi starih in oseb z ovirami. Analiza pokaže, da razmeroma dobre delovne razmere v součinkovanju s poudarjeno hegemono konstrukcijo moškosti pritegnejo več moških v oskrbo oseb z ovirami v primerjavi z oskrbo starih in otrok. Zaradi odvračajočih učinkov slabih delovnih razmer ter ospoljenih konotacij intimne nege in gospodinjskega dela ostaja delež moških v oskrbi starih izjemno majhen. V skrbi za otroke pa se kaže, da so konotacije feminiziranosti tega dela zaradi asociacij na materinstvo kulturno tako močne, da se kljub dobrim delovnim razmeram v to področje skrbi vključuje najmanjši delež moških.
Keywords: Child care; Gender identity; Masculinity; moški; Moškost; oskrba oseb z ovirami; oskrba starih; Otroško varstvo; skrbstveno delo; Spolna identiteta