De!ajli lesa v kamnu - ali je to mogoče? - Juvanec, Borut (Les (Ljubljana), 2006)
Tri rešitve vernakularne arhitekture espiqueiro na Portugalskem, horreo v Španiji in koruznjak v Sloveniji so v bistu enaki objekti, a uporabljajo različne materiale, se na različne načine gradijo, so različnih oblik. Geografsko so izjemno daleč vsaksebi, so si pa neverjetno blizu. Ne bi verjeli, kako sta si v konstrukciji lahko kamen in les blizu. Danes skoraj neznan objekt: okrogli horreo, ki v prepletu tvori sušilnico, podobno panju (Cabazo, Santiago de Compostela / Španija) je teoretsko izhodišče za vzdolžni, polkrožno zaključen koruznjak v Gorišnici / Slovenija. V Španiji se ta vrsta nadaljuje v bolj dosegljivem materialu- kamnu. Kamen kot osnovni gradbeni material najprej najdemo v tehniki suhega zidu. Konstrukcija montaže z velikimi bloki klesanega kamna (Lindoso, v Parque Nacional de Penada-Geres / Portugalska) so v humanem razmerju do človeka (uporaba in obdelava), a ponavlja značilnosti lesene sušilnice, v drugem materialu. Oblika je zato drugačna, drugačna je izvedba, predvsem pa je drugačna postavitev v prostor. Če ni šlo za izjemne okoliščine prenosa informacij (kar je bilo pred nekaj sto leti precej težko), gre za hkratno odkritje nekaterih detajlov, konstrukcije in kompozicije. Najpomembnejše je proporcijsko načelo, uporabljeno v vseh treh objektih: diagonala kvadrata, ki jo v teoriji izrazimo kot kvadratni koren iz dve. Les je tisti, ki je tem objektom vernakularne arhitekture vtisnil neizbrisen pečat.
Keywords: horreo; lesene konstrukcije; espiqueiro; kamnite konstrukcije; koruznjak