Vpliv reliefa na oblikovanje nekaterih mezoklimatskih tipov v Sloveniji - Ogrin, Matej (Geografski vestnik, 2003)
V Sloveniji se na kratkih razdaljah menjavajo reliefni tipi, ki vplivajo na oblikovanje različnih mikroklimatskih in mezoklimatskih lastnosti. Članek prikazuje skupek vplivov nekaterih večjih reliefnih oblik v Sloveniji na njihovo klimo. Delo temelji na sintezi že znanih del, v nadaljevanju pa sledijo novi primeri preučevanja vpliva reliefa na klimatske lastnosti v okolici in umestitev novih dognanj v že odkrito. Sklepne ugotovitve kažejo, da je relief pomeben klimatski dejavnik v Sloveniji, spreminjanje podnebja pa je v veliki meri odvisno ravno od razporeditve večjih reliefnih oblik.
Keywords: klimatogeografija; geomorfologija; geomorphology; relief; topography; microclimate; mikroklima; Slovenia; Slovenija