Trpinčenje otrok v družini in izven nje - Ramšak-Pajk, Jožica (Obzornik zdravstvene nege, 1999)
Prispevek obravnava pojav trpinčenja otrok v družini in izven nje. Predstavljene so različne oblike trpinčenja otrok s kratkim opisom. Izpostavljeno je vprašanje, kakšna je družinska dinamika, kje so vzroki za takšno ravnanje staršev. V sklepu avtorica poudarja, da je skoraj nemogoče pomagati trpinčenim otrokom brez posredovanja mehanizmov oblasti.
Keywords: Battered child syndrome; Child abuse; družina; Family; nasilje; trpinčenje otrok; Violence