The influence of physical activity on the arterial blood pressure of the elderly - Rančić, Doroteja (Annales kinesiologiae (Koper), 2023)
Namen: Namen te analize je bil s pregledom dosedanjih raziskav ugotoviti vpliv telesne dejavnosti na arterijski krvni tlak pri starejših osebah.Metode: Iskanje je potekalo v podatkovnih zbirkah Web of Science, Google Scholar in PubMed. Pri prvem iskanju je bilo opredeljenih 1112 člankov. Pri začetni presoji, opravljeni v skladu z merili za vključitev in izključitev, se je 15 člankov izkazalo za primerne in so bili vključeni v študijo, medtem ko je bilo 1097 študij izključenih. Iskanje je bilo omejeno na članke, objavljene v obdobju 2002–2022.Rezultati: Po izvedenih vadbenih programih in oceni ob končnih meritvah so bile povprečne vrednosti SKT na celotnem vzorcu 131 mmHg, vrednosti DKT pa 77 mmHg, kar kaže, da imajo telesne dejavnosti (ne glede na to, ali gre za plavanje, hojo, jogo, vadbo vzdržljivosti, visoko intervalni trening, tai chi) pozitiven učinek na arterijski krvni tlak starejših oseb.Sklep: Vse študije, razen ene, so pokazale pozitiven vpliv telesne dejavnosti na ar-terijski krvni tlak starejših oseb. V zvezi s tem lahko sklepamo, da ima telesna de-javnost, ne glede na vrsto dejavnosti, pozitiven učinek na arterijski krvni tlak starejših, in sicer v obliki zmanjšanja vrednosti krvnega tlaka.
Keywords: arterial blood pressure; arterijski krvni tlak; elderly; Krvni tlak; pshysical activity; starejše osebe; Starostniki; telesna dejavnost