Slovenska Koroška 1917 - Skitek, Vinko (Studia Historica Slovenica, 2018)
Avtor v prispevku obravnava položaj dežele Koroške v času prve svetovne vojne, s poudarkom na dogajanjem v letu 1917. Pri tem izpostavi sprva zaleden položaj Koroške, ki se je z vstopom Italije v vojno na strani antantnih sil leta 1915 korenito spremenil. Na avstro-ogrsko-italijanski meji se je vzpostavila nova frontna črta, ki je potekala ob reki Soči preko gorskih vrhov vse do švicarske meje. Del fronte črte je potekal tudi na jugozahodu Koroške, kjer sta bili najbolj na udaru italijanskega obstreljevanja Kanalska in zgornja Ziljska dolina. Preostali del Koroške je bil usmerjen v vzdrževanje vojske na bojišču. Hkrati je oblast z omejitvijo osebnih svoboščin sprožila gonjo proti slovenskim duhovnikom, ki so jih zaradi namernih izmišljotin pogosto pošiljali v zapor.
Keywords: Avstro-Ogrska; Koroška; Koroški Slovenci; prva svetovna vojna; svetovna vojna 1914-1918