Nasilje bolnikov in njihovih svojcev v zdravstvenih ustanovah - Kores-Plesničar, Blanka (Zdravstveno varstvo, 2004)
Verbalno in fizično nasilje bolnikov in tudi njihovih svojcev, usmerjeno v zdravstveno osebje, povsod po svetu narašča. Razlogi za to so različni; pogosto so odvisni od specifičnosti določene populacije, medtem ko so posledice nasilja povsod enake. Tudi v Sloveniji bi bilo potrebno tem problemom posvetiti več pozornosti in na osnovi zbranih podatkov o nasilnih dogodkih nad zdravstvenim osebjem pripraviti priporočila za prepoznavanje, obvladovanje in preprečevanje agresivnih dogodkov v zdravstvenih ustanovah.
Keywords: Aggresion; Agresija; Bolnik, negovalni tim; bolniki; health care; Health services; Nasilje; Patient care team; Violence; zdravstvene ustanove; zdravstveno osebje; Zdravstvo