Model in simuliranje delovanja odprtega hladilnega postopka brez uporabe CFC - Stritih, Uroš (Strojniški vestnik, 2001)
V prispevku sta opisana model in delovanje hladilnega postopka, ki za hladilno sredstvo uporablja zrak. V uvodu so opisana običajna hladiva, ki jih primerjamo z alternativnim hladivom - zrakom. Opisana je sestava sistema in termodinamični model. Model je namenjen za študij delovanja CFC-prostega zračnega klimatizacijskega sistema, pri katerem so ob referenčnih podatkih izbrani parametri spremenljivke, preostali pa konstante. Karakteristične krivulje so definirane s hladilnim številom COP, temperaturo ohlajenega zraka, kompresijskim tlakom in drugimi parametri. Karakteristike sistema so dobljene z dejanskimi obratovalnimi razmerami. Razmerja med specifičnimi parametri in veličinami so predstavljena z diagrami. Obrazložene so izgube sistema zaradi neizentropne kompresije v centrifugalnem kompresorju, ekspanzije v turbinskem ekspanderju in nepovračljivosti postopka prenosa toplote v prenosniku toplote.
Keywords: sistemi hladilni; naprave klimatske; CFC; modeli termodinamični; simuliranje; hladilni sistemi; odprti sistemi; termodinamika; modeli