Challenges of international adoption in Bosnia and Herzegovina - Duraković, Anita (Medicine, law & society, 2023)
Posvojitev je posebna oblika pravne zaščite otrok, ki ne uživajo starševske skrbi, ki vzpostavi starševski odnos. Razlikujemo med posvojitvijo, ki poteka znotraj meja ene države, to je notranjo posvojitvijo, in mednarodno posvojitvijo. Mednarodni element se lahko pojavi pri subjektih posvojitve, glede na njihovo državljanstvo, prebivališče ali običajno prebivališče ter kraj posvojitve. Osredotočenost dela je na zakonodajnem okviru v Bosni in Hercegovini za primere mednarodne posvojitve, zlasti glede na situacijo vzpostavitve mednarodne posvojitve državljana Bosne in Hercegovine doma ter na situacijo vzpostavitve mednarodne posvojitve tujega državljana v tujini v okviru oskrbe otrok in otroškega blagostanja. Ob upoštevanju mnogih izzivov, ki obstajajo v tej zadevi, je obstoj celovitega in visokokakovostnega normativnega okvira condicio sine quo non za uspešno in zakonito mednarodno posvojitev. V tem kontekstu in ob zavedanju pomembnosti Haaške konvencije o posvojitvi iz leta 1993 ter potrebe po usklajevanju zakonodaje Bosne in Hercegovine s pravnim redom Evropske unije in trendi v primerjalnem pravu so bili podani de lege ferenda predlogi.
Keywords: Bosna in Hercegovina; child healthcare; conflict of law rules; družinsko pravo; international adoption; international jurisdiction; mednarodna posvojitev; mednarodna pristojnost; oskrba otrok; recognition of foreign decisions on adoption