Zanesljivost, veljavnost in občutljivost vprašalnika za oceno kakovosti življenja pri pacientih z okvarami perifernega živčevja in mišično-skeletnega sistema na rehabilitaciji - Zupanc, Aleksander (Rehabilitacija (Ljubljana), 2022)
Uvod: Namen raziskave je bil ugotoviti zanesljivost, veljavnost, občutljivost ter učinka tal in stropa za vprašalnik za oceno kakovosti življenja EQ-5D (angl. European Quality of Life – 5 Dimension) pri pacientih z okvarami perifernega živčevja in mišično-skeletnega sistema na rehabilitaciji. Metode: V raziskavo sta bila vključena 302 pacienta, s starostjo od 18 let do 89 let (povprečje 59 let, SO 17 let), ki so bili sprejeti v program rehabilitacije. Ob sprejemu, po enem tednu in ob odpustu so izpolnili vprašalnik EQ-5D. Ob sprejemu in odpustu smo jih ocenili še z Indeksom premičnosti de Morton, 6-minutnim testom hoje in Lestvico funkcijske neodvisnosti. Rezultati: Skladnost med prvim in drugim izpolnjevanjem vprašalnika je bila visoka (koeficient kapa za posamezna področja je znašal od 0,60 do 0,74). Med izidi EQ-5Dindeks in EQ-5D VAS, dosežki Indeksa premičnosti de Morton, 6-minutnega testa hoje in motoričnega dela Lestvice funkcijske neodvisnosti je bila povezanost zmerna (? = 0,51 – 0,62) ob sprejemu in nizka (? = 0,41 – 0,47) ob odpustu. Med oceno EQ-5D VAS in Indeksom premičnosti de Morton, 6-minutnim testom hoje in motoričnim delom Lestvice funkcijske neodvisnosti je bila povezanost nizka (? = 0,41 – 0,48) ob sprejemu in ob odpustu (? = 0,37 – 0,42). Ocenjena najmanjša klinično pomembna sprememba za EQ-5Dindeks je 0,13 in za EQ-5D VAS je 9. Ob sprejemu je en pacient zdravstveno stanje ocenil z najvišjo oceno, ob odpustu je bilo takšnih 12. Nihče od pacientov ob sprejemu niti ob odpustu zdravstvenega stanja ni ocenil z najnižjo oceno. Zaključek: Z raziskavo smo za vprašalnik EQ-5D potrdili zanesljivost in sočasno veljavnost. EQ-5D indeks je uporaben za napoved trajanja bolnišnične obravnave. Vprašalnik EQ-5D je občutljivo merilno orodje. Učinkov tal in stropa nismo ugotovili. Priporočamo ga za uporabo kot dodatek k ocenjevanju z objektivnimi merilnimi instrumenti pri pacientih z okvarami perifernega živčevja in mišično-skeletnega sistema v programih rehabilitacije.
Keywords: assessment; EQ-5D; European Quality of Life – 5 Dimensions questionnaire; measurement tool; merilno orodje; merske lastnosti; metric properties; Musculoskeletal Diseases; ocenjevanje; Peripheral Nerve Injuries; Quality of Life; rehabilitation; vprašalnik za oceno kakovosti življenja