Prve praktične izkušnje z novelo ZPP-D v postopku na prvi stopnji - Galič, Aleš (Pravni letopis, 2009)
Najpomembnejša novost v noveli ZPP-D se sicer nanaša na institut dopuščene revizije, obširne pa so tudi spremembe pritožbenega postopka. Vendar je do pomembnih, deloma tudi spornih novosti prišlo tudi glede postopka na prvi stopnji. V prispevku avtor poskuša podati odgovore na nekatera vprašanja, ki so se v prvem letu uporabe zakona postavila v praksi. Nanašajo se med drugim na prekluzije navajanja dejstev in dokazov, sankcije za neaktivnost in procesne napake strank, dokazni postopek ter spor majhne vrednosti.
Keywords: pravdni postopek; pritožba; procesno pravo; sodišča; sodna praksa; sodni postopek