Primerjalna analiza vitalnosti - produkcije, reprodukcije, transformacije - etničnih skupnosti na narodno mešanih območjih ob slovenski meji - Medvešek, Mojca (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2005)
Predmet naše obravnave je ugotavljanje pomembnih dejavnikov (trendov) medgeneracijske etnične kontinuitete pri prebivalstvu narodno mešanega območja ob slovenski meji. Postavili smo si vprašanje, na katero smo poskusili odgovoriti s pomočjo analize zbranih empiričnih podatkov: Kakšna je vitalnost - produkcija, reprodukcija, transformacija - etnične skupnosti na narodno mešanih območjih ob slovenski meji v okviru sodobnih družbenih kontekstov? Primerjalna kvalitativna analiza je na podlagi obravnavanih podatkov posameznih manjšinskih situacij pokazala, da produkcija oz. reprodukcija etničnih elementov med generacijami obstaja pri madžarski skupnosti v Lendavi,italijanski skupnosti v Slovenski Istri in slovenski skupnosti v Železni Kapli - Beli. Medtem ko je pri slovenski skupnosti v Monoštru opaziti okrnjen prenos etničnih elementov med generacijami oziroma lahko glede na empirične podatke govorimo o transformaciji etnične skupnosti, ki se kaže predvsem v opuščanju slovenskega jezika.
Keywords: etnična vitalnost; etnične skupnosti; narodnostno mešana območja; Szentgotthárd; Monošter; Lendava; Bad Eisenkappel; Železna Kapla; Slovenian Istria; Slovenska Istra