Mladi in njihov odnos do denarja - Cajzek, Tadej (Koraki v znanost, 2025)
Prispevek temelji na rezultatih raziskovalne naloge z naslovom Kako mladi ravnajo z denarjem, ki je bila izvedena v okviru projekta Mladi za napredek Maribora 2025, podrocˇje Ekonomija. Posvecˇa se financˇni pismenosti dijakov in njihovim navadam pri ravnanju z denarjem. Raziskati smo zˇeleli, kako stopnja financˇne pismenosti, starost, spol ter druzˇbena omrezˇja vplivajo na nacˇrtovanje porabe pri mladih in na njihove impulzivne nakupe. Teoreticˇni del prispevka temelji na dostopni strokovni literaturi, empiricˇni del pa na anketi, v kateri je sodelovalo 169 dijakov splosˇne gimnazije in ekonomske sˇole in dobljenih rezultatih. Hipoteze izhajajo iz predpostavke, da dijaki z visˇjo stopnjo financˇne pismenosti ravnajo z denarjem bolj premisˇljeno, medtem ko druzˇbeni in tehnolosˇki dejavniki povecˇujejo verjetnost impulzivnega nakupovanja. Rezultati raziskave potrjujejo, da so mladi vecˇinoma financˇno odvisni od starsˇev, pri cˇemer se nacˇini varcˇevanja in porabe denarja razlikujejo glede na opazovane demografske kategorije. Nakazujejo nujnost izboljsˇanja izobrazˇevanja mladih na podrocˇju financ, kar bi prispevalo k njihovemu trajnostnemu in odgovornemu ravnanju.
Keywords: denar; ekonomija; finančna pismenost; mladi; poraba; potrošniške navade