Pomen uporabe kvalitativnega raziskovanja za delo pri referenčnem procesu - Gorenc, Jože (Knjižnica, 1997)
Referat izhaja iz definicije izposoje kot posredovanja informacij v obliki nosilcev informacij. Najpomembnejše knjižnično gradivo so knjige zaradi urejenosti informacij v njih. Osnovno vodilo pri delu z uporabniki na Oddelku za odrasle Knjižnice Mirana Jarca v Novem mestu je bilo razvijati bralno kulturo. Pri tem je bila posebna pozornost namenjena postavitvi knjižnega gradiva po sistemu prostega pristopa. Knjižno gradivo je bilo postavljeno po strokovnih pravilih, pri čemer so bile upoštevane lokalne posebnosti. Te so bile uvedene v letih 1991-1995 na podlagi kvalitativnega raziskovanja dela z uporabniki. V osrednjem delu referata je opisano kvalitativno raziskovanje, nato so predstavljene lokalne posebnosti postavitve knjižnega gradiva. Iz podatkov o izposoji je razvidna njena kvalitativna in kvantitativna rast.
Keywords: Splošnoizobraževalne knjižnice; Postavitev gradiva; knjižnično gradivo; uporabniki; prosti pristop